Tuesday, December 24, 2013

Good & Nice Advice..

On Friday, December 13th, 2013 at around 12:30pm (a few hours before my wedding), I wrote this letter to myself as a form of reminder. I want to remember these things for the years to come Insha Allah. 

These are some reminders to myself about being a husband, a father, and a person in general 

Dear Married Aiman,

As a husband, I hope that you think of your wife as your partner. She is neither your boss nor your employee. She is your partner. She has opinions, thoughts, and feelings – so listen to them. Listen more, talk less. Who knows, you might learn a thing or two from her. 

Have honest conversations with her. Discuss things. You’re going to disagree, so handle disagreements well. Don’t expect her to be like you. She’s not like you and she never will be like you. She is a unique individual, with her own personalities. Don’t forget that she’s a woman, and you and I both know that there’s a lot that we need to learn about women. Don’t expect uniformity. Uniformity doesn’t lead to unity. Diversity leads to unity and Islam celebrates diversity, but with limits.

Be a leader, not a dictator.  

Know that both of you are on the same team, so don’t think about winning or losing. Use the Quran and the Sunnah as a guide, not as a weapon to bring the other down. If you need to correct her, do so in the best way possible. Don’t be a jerk about it. In fact, don’t be a jerk in general. Be kind and compassionate, especially towards your family. The best people are the best to their families. Like I said, you’re on the same team. You are both in this for the long run, all the way to Jannah. Insha Allah. 

You will argue with your wife. There will be times when she will drive you crazy. There will be times when you will drive her crazy. As much as you would like to avoid those moments, they are almost inevitable. I have never heard of a marriage without conflicts. Even the Prophet had conflicts with his wives. 

In those times, remember the Prophet. Remember that he kept his cool no matter what. If you’re angry, don’t talk while you’re angry. Don’t discuss things while you’re angry. You and I both know that while you’re angry, you’re not thinking straight. You might say or do things that you don’t mean. So keep your mouth shut while you’re angry and don’t do anything stupid. Make wudu, pray two rakaat, cool yourself down, and if you feel like you need to address something then do so in the best way possible. Not while you’re angry. 

Love your wife, with all your heart. Remember that a woman was made from a rib. The rib is on your side so she is neither above you nor below you, and the rib is close to your heart so that you may cherish her and love her. Also, don’t forget that ribs protect the internal organs; so as much as you are protecting her, she is also protecting you. 

Always say that you love her even though she knows it. Say it anyway. Show your gratitude to what she has done for you. 

As a father, I hope that you think of your children as both a blessing and a trust (an Amanah) from Allah. Know that they are not oblivious to the things you say and do, especially to the things that you do. They learn mostly from your actions, not from your words. So pay closer attention to what you do than what you say. They will always look to you for examples, so be the best example that you can be. 

Be a friend to your children. Be a place where they feel safe. Be someone whom they can share their most personal side and secrets. Be someone whom they look forward to meet; when you come home, they run towards you. Not away from you.

Never ever argue in front of the kids. Nothing is more traumatizing to a child than seeing his/her parents fighting. Don’t do that to your kids. Don’t bring kids into your marital arguments. In front of your kids, always smile and be cheerful. Be a source of positive energy for them. That’s how you want them to remember you by. 

There is no vacation for being a parent. It is literally a full time job, 24/7, for the rest of your life. Even when your kids get married and have their own kids, that doesn’t mean that you stop being a parent. You will always be a parent. You will always be an example for your kids. 

Teach your kids about Islam, about Allah, and about the Prophet. Be their first and their best teacher. Don’t outsource your parenting responsibilities to anyone. Teach them about accountability and about responsibility early on in life so that they learn how to be good and honest people. Teach them how to choose good friends and how to be good friends. Teach them to give back to the community. Teach them to serve people and be a good resource for people, not a burden. Teach them good manners through good examples.

Talk to your kids. Face them and have good conversations. Don’t face the TV. That’s not good quality family time. That’s just a bunch of people sitting in front of the TV. Ask them about their day. Stimulate their minds. Encourage them to think. Ask for their opinions. Encourage them to read good books. Read with them and read to them.

Don’t stunt their growth, but encourage their growth. Or better yet, grow with your kids. When they learn, you learn with them. Don’t be too busy with other things that you miss watching your kids grow. You only have one opportunity to watch your kids grow, so don’t miss it.

Pray with your family. Create a Masjid inside your own home. 

In general, know that you will make mistakes. You are not perfect. But when you do make mistakes, please own up to them. Don’t let your pride and ego get in the way. If you know that you are wrong, admit it first and foremost to yourself. Don’t lie to yourself. Don’t try to justify yourself with lame excuses. If you’re wrong, admit it. Learn from mistakes, grow, and move on. 

The two big enemies of men are their pride and their ego. These two bad boys are not your friends, they are Shaytan’s friends. So don’t allow them to come into your home. Leave them at the door. In fact, leave them altogether. They are no good to you. Be humble. Stay humble. Insha Allah, Allah will raise you. 

Build a home, not a house. A house is just made of four walls and rooms. If a house is not filled with love and obedience to Allah, then it is not a home. Build a home, a safe haven for your family. Build a place of tranquility. Build a place where your wife feels safe, where your kids feel safe, and where they feel love and a sense of belonging. 

Be open to change. You’re not perfect. You don’t know everything. There’s always something new to learn. Something new to improve. 

Find the good in people. Everyone has flaws; your wife has flaws and your kids have flaws. You have flaws. But choose to focus on the good and always mention the good, and seek to improve the not-so-good.

Don’t judge other people, judge only yourself. You don’t know the condition of people’s hearts. What you see with your eyes is not the whole story, so leave the judging part to Allah. Hate the wrong actions that people do. Don’t hate the people that are doing it. 

Be the solution, not the problem. Know that the most valuable things in life are not things.

Married Aiman, I hope you can lead your wife, your kids, your family all the way to Jannah where you will live happily ever after. Remember that happily ever after doesn’t exist here in this world, it exists in the next world – in Jannah.

This is Single Aiman, signing off.

Married Aiman, all the best!


Single Aiman

Friday, August 23, 2013

Mood: Rindukan Sahabat-Sahabat

Em, stlh lama xde masa nk update blog ni..lastly, dpt gk aku update entry kali ni..

Ntah nape, slalu lak t'ingat kt shbt2, teman seperjuangan time kt UIA dulu sjk akhir2 ni..rindu sgt kt diorg..sjk masing2 dh bwk haluan msg2 ni, lg susah nk jmpe..ade antara kami yg dh slmt m'dirikan rumahtangga, so tumpuan diorg mstilah lebih kpd family..smoga kalian slmt b'cinta smpai syurga dgn jodoh yg Allah dh takdirkn utk kalian sume=) bg kami yg still lg bujang ni, msg2 bz ngn chambering or keje msg2..ntah bile la ade lg ksmptn utk kte b'jmpe lg..

Utk entry kali ni, trase cm nk mengimbau kenangan ngn diorg time kt UIA dulu..em, time civil slame 4 tahun dulu, aku ade 7 org shbt baek yg mmg rpt ngn aku..5 org aku dh lame knl sjk matrix UIA PJ dulu..1st, Hajar Ma'sumah..aku bleh knl n rpt ngn dia ni sbb ktorg always in the same group from the very beginning aku m'jejakkan kaki ke mtrx PJ..time awal2 knl dulu, hajar ni pndiam je orgnye..kalo dm kls arab 2, org laen sume asyik nk jwb soklan yg Ustz Taha tanye tp dia diam je..susah nk dgr suara, bile dh masuk sem 2, dia dh start bising dh..plg xbleh lupe, dia dok promote kek dia time kls English..kre amek alih tgs lecturer jap la ngajo cara2 wat kek dia 2,haha..ktorg prnh gk jd rum8 time short sem kt mtrx 2..hajr ni mmg baek sgt3 orgnye..time kt gombak,ktorg dh pyh sket nk jmpe sbb mahallah pon jauh, kls pon byk yg tak, yg bestnye, even xslalu jmpe tp ktorg slalu rse dkt di hati even jauh di mata..rase attach je..byk suka duka yg ktorg share same2..gelak same2, nangis same2..ko mmg shbt sejati aku la hajar :) skrg ni hajar ni dh kawin dh pon ngn sang suami pilihan hatinye..aku mmg hepi sgt bile dia ni kawin..aku doakan moge ko dikurniakan zuriat yg soleh n solehah cpt2,hehe..

2nd person yg aku knl, Amirah Zainal Abidin..sama gk cm hajar, mira ni pon same claz ngn aku time kt mtrx dlu..mira ni lembut je orgnye..tak reti nk ckp 'aku'..suci murni je,hehe..ape yg aku bleh ckp psl mira ni, dia ni mmg a good listener..willing to lend her shoulder if we have any problem..penuh sifat keibuan..2la dia mira shbtku..

3rd person, Che Wan Mariati..che'ma ni pon bleh knl n rpt sbb same claz dr mtrx gk..1st time aku ade kwn org jauh, org ganu 2..hehe..che'ma ni pon lbh kurg mira gk..mmg a good listener n byk bg nasihat..time smbung syariah slame stahun ari 2, lg la ktorg rpt sbb stdy sme2..bile nk stdy je, che'ma dtg bilik aku..rndu time 2, smgt rse stdy syariah kalo nk compre ngn civil dlu,hehe..

4th person, Iqbal Hanina..nina ni pon blh knl n rpt atas reason yg same gk..we are in the same claz..nina ni pon hepi go lucky n tabah sgt orgnye..prnh jd rum8 aku time kt gombak dlu..byk kisah suka duka ktorg share sme2..aku rse aku start bljr brani tegur org kalo ade yg perlu ditegur ni pon drpd nina ni sgt jd rum8 dia..ktorg akan sntiase try utk solat b'jemaah sme2..kami gilir2 jd imam n makmum..kdg2 lps solat, ade sesi tazkirah..plg xbleh lupe, ktorg slalu wat sesi tazkiyyatun nafs time mlm2 sblm nk tdo..kdg2 slalu tdo lmbt kalo time cuti sbb nk b'kongsi2 cerita n nsht..mmg byk sgt bnde yg aku bljr drpd nina ni..b'tuah dia sbb dia ni dilahirkn dlm fmly yg kuat m'p'juangkn PAS n aku b'tuah sbb Allah titipkn dia sbg rum8ku..Alhamdulillah..skrg ni nina dh slmt melayari bahtera cinta dgn insan pilihan arwah umminye..sgt bsr pngorbanan nina..hanya Allah yg dpt m'blsnye..nina ni yg plg awal kawin di antara kami sume..time 3rd year dlu kalo xslp..dia dh ade 3 org anak dh pon..i'm hepi 4 u nina :)

5th person, Masniah Hasanah..mas ni aku knl time 2nd year kt mtrx dulu..dia ni mmg hepi go lucky je orgnye..kalo b'smbang 2 ade je bnde nk cite..tak kering gusi kdg2 2 dibuatnye..kalo ngn mas ni, time kt gombak mmg yg aku plg rpt la sbb ktorg byk kls same, prnh jd rum8 wlupon secara illegal..haha..plg xbleh lupe ngn mas ni, time 2nd year or 3rd year dlu, slalu gk gaduh2 slh phm ngn dia..ade je yg msg2 xpuas hati kdg2..kalo gaduh ngn mas ni, aku mmg ske diam je sbb xnk mengeruhkn lg, mas mmg slalu la dpt msj mtk maaf drpd aku..kdg ngn kwn ni, kite kne buang sket ego 2..xde slhnye kalo kte mengalah supaya keadaan dpt dip', bile ktorg dh baek blk,ktorg pon akan luahkn ape yg msg2 xpuas, slg tegur menegur supaya slh phm yg sme xb'ulg lg..ingt lg, aku smpai tls 1 entry kt blog ni khas time aku gaduh ngn mas,, ibrah n hikmah yg aku dpt amek dr slh phm yg b'laku 2, ktorg lebih knl hati budi msg2 n ukhuwah 2 lebih manis n utuh smpai skrg..aku p'caya n yakin bhw p'shbtn 2 xkan indah bile tak diuji..skrg ni mas pon dh kawin ngn hsbnd plhn dirinye n fmlynye..aku hepi tgk shbt aku ni bhgia..moge Allah melimpahkan keberkatan n keredhaanNya buat ko ngn suami n ur daughter :)

next, time kt gombak dlu, aku ade sorg lg rum8 yg sgt aku sygi..Izyan Hazwani..ntah cmne bleh jd rum8 pon aku xtau..mayb 2la yg dikatakn jodoh,hehe..yan ni org hbt..exco LAWSOC, exco SRC..mmg sorg pemimpin yg bgs..aku kagum ngn dia..even dia bkn sekolah agama dlu, tp dia b'jaya polish nilai2 n bakat2 yg ade dlm yg xknl dia confirm akan ingt dia bdk sekolah agama..aku yakin 100%, hehe..pglmn n kngn yg aku lalui ngn yan ni pon lbh kurg sme cm nina..nk wat cmne, dh rum8 la katakan,mst la sme kn..haha..untungnye sbb ktorg sme course, so bleh stdy sme2 slaen byk p'kongsian rohani yg dpt dishare..kre, kalo aku ngn dia ade mslh or ade cite pape, mmg bile blk bilik mst ade je bnde yg nk diceritakn..kire bleh dikatakn xde rhsia la, everything dlm poket kami;p yan ni la shbt yg plg lama xjmpe lps abes syariah last year..whatever pon, i'm here 2 say, i'm very proud n glad 2 have a nice n great rum8 like doakan awk b'temu jodoh spt yg awk hrpkn supaya dpt la awk realisasikn impian awk "di jalan dakwah aku menikah" :)

wokey,abes cite psl tmn2 sep'juangan time LLB, skrg ni nk cite psl shbt2 time LLBS lak..

1st n foremost, of coz la my greatest rum8s..Nur Aidillah Harun (angah), Salwa Ramly n Saidatul Zureena Zakaria (kureen)..xlupe gk Rashidah Shafie n Siti Masleha Makenan (kak yang) yg bleh dikatakn dh jd rum8 ktorg gk la..mne taknye, deme b'2 ni, stdy kt bilik ktorg, mkn kt bilik ktorg, lepak kt bilik ktorg, tdo pon kt bilik ktorg gk..cume kak yang jela yg jarang2 tdo bilik ktorg..sbb dia kate bilik dia lg best:P diorg sume ni rum8s merangkap member stdy group gk la..sng je, bile nk stdy, sume b'kumpul kt compartment aku..kire b'tuah la junior yg dpt compartment aku sem ni..tmpt ilmu 2, rum8s ni mmg la baek sgt3..kalo nk mkn 2 xprnh lupe antre 1 sme laen..plg bestnye, kureen ngn shidah suke g psr mlm n awe..aku, angah ngn wa kdg2 2 ape lg, ske je nk order..kalo rajin, ikut g skali esp psr mlm..hehe..

rindu gile time stdy ngn diorg rse, xstress..sbb 2 rajin je stdy time syariah ni..siap ade jadual stdy lg..cara ktorg stdy, ktorg suke bhagikn bab2 utk stdy..yela, bljr dlm bahasa arab ni m'cabar, utk meringankn, cara cm2 la..bile time dscssion, ktorg dscuss blk kot2 ade yg t'slh, plg xbestnye bile ade part yg diorg dscuss, part 2 plak la yg aku xdtg claz..bkn sje xnk dtg tp time 2 aku diuji ngn sakit yg hanya Allah je yg tau rasanye cmne..smpai 3 or 4 org doktor aku g jmpe, sumenye ckp aku sakit yg b'beza2..last2nye, aku xthn sgt sbb dh 2 hari b'turut2 xg kls, aku mtk injection..lps 2 baru la lega..sbb 2 la kite kne hargai masa sihat kite sbb kalo kite dh sakit, kdg2 2mmg xbleh nk watpe..t'lantar jela..bgn jz utk solat, g bilik air,mkn..mkn pon mmg xlalu..2 sudu pon dh rse kenyang, aku mmg b'tuah sbb sume rum8s aku ni t'msuk shidah ngn kak yang, sume caring gle..even my bestfrens time civil dlu xde kt sisi, tp aku xprnh rse kurg sbb Allah titipkn diorg ni pulak utk menemani aku m'habiskn p'juanganku stdy syariah, my favourite field..

plg best time final last sem..stdy dr pg smpai ke, kdg2 2 ade gk start stdy tghari or lps zohor sbb nk rht pg 2 sbb smlmnye dh stdy smpai lwt mlm..bile boring stdy, ptg 2 rse nk relaxkn otak, ktorg g psr mlm..time final ni gk la plg byk mkn..yela,mne taknye..bile kite stdy, kite dok perah otak kn..bile perah otak, perut pon mule la lapo,hehe..kureen ngn shidah mmg dh hafal la arini psr mlm mne, esok mne,lusa mne..bleh dikatakn stiap hari ade psr mlm kt area gombak 2..

Ya Allah, berilah aku kesempatan utk b'jumpa dgn mereka2 ni semua..aku sgt merindukan mereka dan menyayangi mereka keranaMu..terima kasih Ya Allah kerana Kau telah menitipkan mereka kepadaku dan aku b'kesempatan utk menjalinkan ukhuwah n m'cipta kenangan t'indah b'sama mereka..sesungguhnya mereka merupakan antara sahabat2 t'baik yg pernah aku temui sepanjang hidupku..ameen =)

Tuesday, October 9, 2012

Kenapa Aku Masih Solo?

Dgn lafaz Bismillahirrahmanirrahim,aku nak cuci blog yg dah t'lalu byk,tak sempat nk tulis post, copy paste je dr wbsite iluvislam..hope ade manfaatnye :)

Jodoh tiada kaitan dgn keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan utk ke seberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah p'jalanan kita. Ada org jodohnya cepat sbb jambatannya singkat.

Usia 25 tahun rasanya belumlah t'lalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan utk membina kecemerlangan.

Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar.

Wanita baik utk lelaki yg baik, sebaliknya wanita jahat utk lelaki yg jahat. Yakinlah pada janjiNya kerana kita org yg b'iman.

Biar lambat jodoh asalkan m'dapat Mr. Right dan biar seorang diri drpd m'jadi mangsa lelaki yg tidak b'iman kemudian nanti. Memang kita mudah t'silap m'tafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau m'dapat ini.

Tips: Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. B'usahalah utk mencuci hati anda drpd semua perasaan yg negatif t'hadap semua org di dunia ini. 

Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yg kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah. Kita juga selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, alangkah bahagianya org itu. Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. Tidak mustahil pula org yg memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala b'henti utk membeli durian di tepi jln. Ketika anda t'perangkap dlm kesesakan jln raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta.
Bukan semua yg anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan. 

Tips: Agar mudah org sayang, cuci hati dgn jaga ibadah, solat taubat, b'istighfar, baca Al-Qur'an, maafkan org lain, meminta maaf, b'sedekah dan b'fikiran positif.

Bahagianya mungkin ada, tetapi deritanya datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya. Demikian juga p'kahwinan. Ia baik sebagai saluran yg betul utk melepaskan syahwat tapi ramai juga org yg b'kahwin hidupnya semaikin tidak t'urus.

Ramai org menempah neraka sebaik melangkahkan kaki ke alam rumahtangga. Bukankah dgn ijab dan kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yg dipikul juga turut b'tambah? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?
Berapa ramaikah yang menyesali p'kahwinan padahal dahulunya mereka b'mati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yg sanggup b'korban apa sahaja asal impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup b'gelar isteri tidak usah b'kahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu. Jika belum b'sedia utk b'sabar dgn karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu. Jgn b'kahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yg tidak b'sedia utk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh t'jerumus dan tidak b'jumpa akar b'paut tatkala cuba m'daki naik.

B'kahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya.
B'kahwin itu m'janjikan pahala tidak putus-putus bagi yg m'jadikannya gelanggang utk m'jadikan syurga sebagai matlamat. 

Kita boleh b'komunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda t'hadap pasangan dgn gelombang fikiran ini secara b'terusan hingga b'jaya. B'kahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kpd kesempurnaan insan bg yg mengetahui rahsia-rahsianya.

B'kahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah t'lalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang m'jemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.

Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, ke mana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi.
Cinta yg disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali.
Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yg pasrah b'tukar haluan selagi esok masih ada.
Parut lama pastikan sembuh selagi iman t'selit di dada.
Kekayaan yg paling kaya adalah akal, kemiskinan yg paling besar adalah jahil, keburukan yg paling hodoh adalah sesat.
Tidak b'guna adanya mata andai tidak dapat menilai, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai. Nilailah hati itu dgn teliti sblm pergi mengundur diri kerana segalanya b'mula dgn niat yg b'tempat di hati.

Thursday, June 21, 2012


Pada suatu masa yang ditetapkan...
Kita pasti dirisik..
Pertunangan sejak azali..
Di hujung hidup nanti..
Berlangsungnya perkahwinanmu dengan maut..
Hantarannya... sakit dan nazak..
Tamu bertandang menghadiahkan esak tangis..
Pengantin dimandikan..
Dipakaikan baju cantik putih..
Wangian gaharu dan cendana..
Keranda jadi pelaminan..
Pengantin bersanding sendirian..
Di arak keliling kampung..
Berkompangkan azan dan kalimah kudus..
Akad nikahnya bacaan talkin..
Berwalikan liang lahat..
Saksi pula nisan-nisan..
Siraman air mawar..
Keluarga terdekat menepung tawar..
Tiba masa pengantin..
Menunggu sendirian..
Bersama KEKASIH..
Di kamar yg dikelilingi tanah..
Dan Dia menuntut janji..
Bersihkah kita tatkala bersua..
Pernahkah taubat sepanjang hayat..
Atau terkubur bersama dosa-dosa...
Menetapkanmu ke syurga..
Atau melemparkan dirimu ke neraka

Fikirlah sejenak.. besedia ke kita menghadapi hari yg gemilang itu...?


Nasihat Pokcik

 ~Forwarded email~

MINGGU lalu, baru saya nak seberang jalan ke Masjid Sultan untuk sembahyang Jumaat, seorang pak cik dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tak jadi seberang jalan dan tunggu pak cik berjanggut dan bertongkat yang tidak saya kenali itu. Bila beliau
hampir pada saya, kami saling memberi salam dan saya menyuruh anak saya mencium tangannya. Orangnya sudah agak berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.

Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau 'pegang' betul-betul, dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada
anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama, kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan 'menjaga' bersungguh-sungguh surah
Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pak cik.

Kedua, Surah Al-Ikhlas. Surah ini, katanya, surah tauhid. Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuknya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.

Ketiga, surah Al-Kafirun, kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit. Pak cik cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana. Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar
'untukmu agamamu, untukku agamaku'. Betul juga, fikir saya. Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.

Pertama, kekuatan minda. Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

Kedua, kekuatan hati. Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kalau minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pak cik.

Ketiga, kuat fizikal. Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik. Kalau pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya. Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri. Terima kasih kepada pak cik. Pesanannya memang baik.


Saturday, April 28, 2012

Kuasa Tawakal

Hari ni, aku jz nk share sket je, tp mdh2an ade manfaat yg kite share b'sme..

Kite slalu baca ayat seribu dinar, tp adakah kita hayati maksud di sbaliknye?

Kita sbg sorg muslim wajiblah yakin atas nikmat n rezeki drpd kalo exam, lps kita stdy n b'usaha, kita b'doa n then tawakal..tak boleh terus tawakal tanpa ada usaha..

Jom kita hayati antara maksud ayat seribu ni ikut translation drpd aku la,hehe..
              "Sesiapa yg b'tawakal kpd Allah, maka Allah akan jadikan jln keluar utknya..
               Dia akan bg rezeki dari sumber yg tak disangka-sangka.."

Dlm ayat ni je Allah dh janjikan ssuatu yg luar biasa utk kita..kalo kita amalkan + hayati maksudnya n yakin dgn janji Allah, kita akan dpt apa yag dijnjikanNya..sbb Allah sntiasa menunaikan janjiNya, bkn cm manusia yg kdg2 secara sedar atau tak, slalu memungkiri janji mereka..

Tp, kdg2 ade manusia yg suka m'p'soalkan ttg janji Allah.."Aku dh b'usaha, b'doa siang mlm n b'tawakal, tp knape Allah tak makbulkan doa aku?"..Astaghfirullahal'azim..wahai shbt2, kalo ade di antara kita yg berada dlm situasi td, istighfar n mengucapla byk2..sape la kita yg kerdil n hina ni utk m'p'soalkan jnji n kuasa Allah yg Maha Hebat..kita muhasabah blk diri kita..sntiasa ingt, stiap perkara yg t'jd dlm hidup kita sntiasa ade hikmah di sebaliknya..maybe Allah tak makbulkan lg ape yg kita mohon 2 sbb masanya belum sesuai utk apa yg kita doa 2 or maybe sbb Allah nk gantikan dgn sesuatu yg jauh lebih baek..

Aku share psl hikmah ayt seribu dinar ni sbb aku sndiri yakin n sntiasa amalkan..stiap kali lps solat, dlm doa, sblm start stdy or wat keje or bile2 masa je, kita, kalo amal je tanpa ada keyakinan tak bleh gk..bila amalkan, hati akan jd tng..stiap ujian n mslh yg dtg wlu berat cmne skalipon, kalo kita dh serahkan sumenye kt Allah, insyaAllah Allah akan bantu kita keluar drpd mslh tu..dh byk kali jd pd diriku..especially ape yg t'jd baru2 ni..aku kehilangan ssuatu yg sgt aku syg n ade mslh bsr yg aku hadapi bile kehilgn ssuatu tu, tp Allah gntikan sesuatu yg jauh lbh baek drpd tu..benarlah kalo kita m'hrpkn Allah, kita tak akan prnh kecewa..jd shbt2, jgnlah kita b'harap pd yg slaen Allah..dlm ape jua keadaan, jdkn Allah tu no 1 in ur heart n life=)

Friday, April 20, 2012

Gambaran Hari Kiamat

Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yan...g menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

Sekalian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

- Pemimpin yang adil.
- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata Aku takut pada Allah”.
- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.

‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.

Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.

Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW:
Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.

② Doa anak²nya yang soleh.

③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

~Share from FB~